Европа няма да осигури безвизови пътувания за турски граждани, ако Анкара не изпълни до край своята част от споразумението с Брюксел. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като по-рано турският президент Реджеп Ердоган отказа да изпълни всички искания на ЕС.

„Ние смятаме, че е важно тези условия да бъдат изпълнени, в противен случай сделката между ЕС и Турция няма да се осъществи“, каза Юнкер по време на форум, организиран от германския канал WDR. „Ако Ердоган иска да осъществи своята стратегия, то тогава той ще трябва да отговори на турския народ защо Европа е отказала свободно пътуване за турците. Това не е мой проблем, това ще бъде негов проблем“, допълни той.

Брюксел обеща падане на визите за турски граждани от юли като част от споразумението с Анкара за ограничаване на притока на мигранти към Стария континент. За да отпадне обаче изискването за визи, Турция трябва да изпълни 72 критерия за това. Едно от тях е и искането Турция да направи промени в своите антитерористични закони, в рамките на които пред съда са изправени редица журналисти и академици.

В същото време Германия също засили призивите си към Турция за промени в антитерористичното законодателство. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че ЕС иска да види „готовността на Турция да сложи край на преследването на журналисти чрез използването на антитерористичния закон“.

„Нямам влияние върху това, топката е в полето на Турция“, каза той отново на форума на WDR.

На друга пресконференция вицеканцлерът Зигмар Габриел пък заяви, че Анкара трябва „да позволи опозицията и журналистите да вършат работата си“.

Въпреки това Ердоган категорично отказа да прави промени в закона, обвинявайки ЕС в лицемерие.