Вицепремиерът Меглена Кунева намекна, че е възможно Найден Зеленогорски да бъде номинацията на РБ за президент, предаде БГНЕС.

Пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието обясни, че много харесва качествата на Найден Зеленогорски, след като бе запитана дали е променено желанието Найден Зеленогорски да бъде номиниран за президент, както преди време Кунева е заявила. „Той успява да изгражда и поддържа консенсус, той е диалогичен. Той има издръжливостта, историята зад себе си и всички черти на характера, които го правят изключително добър за българския обществен живот”, похвали Зеленогорски Кунева.

Въпреки това тя подчерта, че официална кандидатура на РБ не е направена, а журналистите са разпознали в нейно описание за бъдещ президент Зеленогорски. Но, да това е посоката, такъв тип хора са много нужни на българската политика, добави Кунева. Тя обясни, че винаги е твърдяла, че общ кандидат за президент на Блока е най-доброто решение.

От друга страна запитана дали вече има яснота кой ще бъде министър на социалната политика, Кунева лаконично отговори, че по конституция премиерът предлага министрите. „За имена не мога да кажа, но разчитам, че това ще бъде човек, който бързо и лесно ще се включи в екипа, защото това е много важно. На средата на мандата сме почти и смятам, че изборът ще бъде направен скоро и както трябва. От моя опит мога да кажа, че МС работи добре екипно и нямам съмнение, че който и да е новият министър на труда, ще отчете това, което е направено”, каза още по темата вицепремиерът. Въпреки това по-късно Кунева направи неофициален коментар, че вицепремиерът Томислав Дончев би бил чудесен министър на труда и социалната политика.

Относно коментар на премиера че още малко, ще се изнерви на партньорите си и ще се кандидатира за президент, тя обясни, че смята, че човек може да сподели емоцията си и това, че казва, че е напрегнато, е нещо, което единствено премиерът може да коментира. „Много е важно в момента да бъдем повече държавници. Би било повече от полезно да извадим пред скоби неща, за които може да се постигне национално съгласие. Образованието е едно от тях. Няма да отварям дума за антикорупционния закон, но днес съм в Комисията за борба с корупцията заради него, като след комисиите той влиза в зала”, заяви Меглена Кунева. Тя подчерта, че трябва да има работещ НС. Не виждам причина тук да се изнервят отношенията, призна Кунева.

Да покажем, че едно дясноцентристко правителство може да бъде успешно и може да изградим национално съгласие по важни теми. Това, според нея, са много важни неща, които да дадат нова политическа култура в България.