Петима заподозрени за членство в „Ислямска държава“ са избягали от затвора „Кочаели“ в провинцията Мармара в Турция въпреки предупрежденията на разузнаването, пише Hurriyet daily, цитира "Фокус".

Заподозрените Гьокхан Булут, Ирфан Йълдъз, Рашит Карадач, Сердар Саричан и Дуран Чобан, които са били задържани през 2015 г. по време на операция насочена към турското крило на джихадистката групировка, са избягали от затвора на 3 май. Трима от тях вече са били задържани, макар и да не се съобщава кои точно.

Петимата са били задържани при строг режим, но са апелирали да бъдат преместени в такъв с по-леки условия. Те са били преместени в „Кочаели“ преди две седмици. Полицията обаче предупреждава властите, че трябва да предприемат нужните предпазни мерки, смятайки, че заподозрените за връзки с „Ислямска държава“ може да избягат и да се опитат да достигнат до Сирия.

Издирването на другите двама бегълци продължава. Задържано е и лице, за което се предполага, че им е помагало при бягството. Разследването продължава.