Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в оставка Ивайло Калфин ще бъде гост на откриването на изложението на техника и технологии на Русенския университет. Очаква се подадената вчера и приета оставка на Калфин да не промени програмата му.
Изложението ще се проведе от 12 до 14 май и ще представи богата програма от срещи на студенти с работодатели, кръгла маса за перспективите на крайдунавските общини, дискусии, презентации, конкурси, но също и демонстрации със съвременни образци на земеделска и друга техника. Над 50 фирми, факултети и катедри ще участват в събитието, което в годините се превърна в символ на модерно земеделие, транспорт и промишленост. Организатори са инженерните факултети на РУ със съдействието на Министерството на земеделието и храните. 
Половин час преди официалното откриване на събитието Ивайло Калфин ще бъде удостоен със званието Почетен доктор на Русенския университет.
На 13 май пък вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще открие Иновативно младежко експо. Иновативното експо е първо по рода си и ще включва разработки и идеи на 5 университета - РУ, Варненския икономически, и 3 от София - Техническият, Минногеоложкият и Лесотехническият. Ще бъдат показани и болидите, с които РУ и ТУ в София участват в състезанието „Шел Екомаратон“, а също дронове и роботи, създадени в университетските лаборатории.
Очаква се по-късно същия ден и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да посети уникалното експо и да изнесе лекция пред студентите за инфраструктурните проекти в Североизточна България. 
В събота пък в РУ ще дойде евродепутатът Мария Габриел, която ще награди осем отлични студенти - по един от всеки факултет, и ще ги покани да посетят Европейския парламент.