Потенциален проект за Русе по плана „Юнкер“ е за възобновяване на дейността на летището ни. При наличие на частен интерес реализирането му ще има стратегическо значение и добавена стойност. Това заяви вчера заместник-кметът Страхил Карапчански по време на конференцията „План за инвестиции за Европа“ в хотел „Рига“. 
Форумът бе открит от ръководителя на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Той обърна внимание, че Европа постепенно се възстановява от най-тежката криза в историята си, а планът „Юнкер“ е възможност за растеж. От друга страна отчете, че банките все още имат опасения да финансират мащабни проекти, а бизнесът се страхува от инвестиране в амбициозни идеи.
„Инвестиционният план е за бизнеса, а не за държавите. При него няма регионално разпределение. Затова идеята е да се насърчават амбициозни проекти. Надеждата е България да се нареди сред държавите с трансгранични и инфраструктурни проекти, както и с идеи за иновации“, заяви Златев. И допълни, че към момента страната ни се справя най-добре в подкрепата за малки и средни предприятия, което трябва да се надгражда.
„Убеден съм, че поставените цели са високи, но и реалистични. Дълго време не се чуваше гласът на бизнеса, а и е известно, че да правиш бизнес в България е по-трудно, отколкото в чужбина. Демографският проблем притиска Русе и вече сме близо до Северозапада, затова трябва да се вземат мерки“, заяви заместник областният управител Станимир Станчев.
След него зам.-кметът Карапчански посочи, че цялата седмица в Русе ще бъде изпълнена с европейски събития и това приляга на града. 
Представителите на местната власт увериха, че са готови да подпомагат бъдещите мащабни инициативи.