Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е дясната ръка на Сотир Цацаров в противодействието на престъпността, пресичането на контрабандните канали и корупцията по високите етажи на властта, които са основни приоритети на премиера Борисов, финансовия министър Горанов и колегите им от правителството. В специално интервю за БЛИЦ пред Ивайло Крачунов Сарафов проговаря по най-актуалните теми в прокуратурата.

 

- Г-н Сарафов, премиерът Бойко Борисов винаги подчертава добрата съвместна работа с прокуратурата в борбата срещу контрабандата. Получихте похвали включително от заместник-държавния секретар на САЩ. Как всъщност работите срещу контрабандата?

- От месец април миналата година е сформиран отдел в Специализираната прокуратура, който се занимава само с данъчни престъпления и такива срещу контрабандата. Това е приоритет за прокуратурата. От установените неплащани акцизи, мита до момента сме върнали в държавната хазна 2.8 млрд. лв. Това го правим не за да получаваме похвали, а защото така всъщност връщаме на българските граждани нещо, което е тяхно – техните пари и техният труд. И докато престъпниците намират нови и разнообразни начини за извършване на контрабандата, мога да кажа, че ние установяваме тези начини много по-бързо, отколкото преди. Самите прокурори се специализираха в специфичната финансова материя и по-лесно установяват методите за измама на държавата.

- Какви са другите приоритети на прокуратурата?
- Други приоритети са борбата с корупцията и организираната престъпност, които често се преплитат като сюжетни линии. Ще посоча два примера – ДАИ и митниците.

- Очаквате ли делото за ДАИ да влезе скоро в съда?
- Да, очаквам в най-кратки срокове да предадем виновните лица на съд. Екипът от прокурори, който работи, е мотивиран и експедитивен.

- А корупцията по високите етажи на властта сред приоритетите ли ви е?
- Да, безспорно, и там разчитаме на екипната работа с органите на МВР, ДАНС и НАП. Подаването на адекватна информация ще доведе и до качествени обвинения.

- Престъпленията на пътя стават все по-чести и все по-кървави. Главният прокурор поиска уеднаквяване на съдебната практика при причиняване на смърт на пътя. Как прокуратурата реагира в такива случаи?
- Престъпленията на пътя се разследват в максимално кратки срокове – между 2 и 4 месеца и се внася обвинителен акт. При причинена смърт от пътно-транспортно произшествие прокуратурата иска най-тежката постоянна мярка за неотклонение на извършителя – задържане под стража. Помните случаите със сгазени деца и майки с колички на пешеходни пътеки. 
Не можем да превъзпитаме българските шофьори, но можем да им покажем, че санкционираме тежко всяка извършена от тях нередност. Силно се надявам и на човешката емпатия към жертвите от страна на българските съдилища. Съдът е арбитър, но справедливостта към загиналите не следва да се подлага под съмнение.

- Работите ли по битовата престъпност, която тормози хората?
- Да, работим активно, дори в местата, където имаме по 1-2 прокурори. Данните сочат, че извършителите на битови престъпления най-често са рецидивисти, с влезли в сила присъди, изтърпели наказанията си. Но законът ни дава тези правомощия. Ние не можем да следим превантивно тези хора, защото нарушаваме правата им. Тук основно наблягаме на сътрудничеството с МВР, които добре познават криминогенната обстановка по места и имат методи и средства за профилактиране на рисковия контингент.

- Какво се случва вътре в редиците на прокуратурата – следователят Бойко Атанасов се оказва подслушван?
- Категорично заявявам, че в мандата на настоящия ръководен екип на прокуратурата следователят Бойко Атанасов не е бил подслушван и спрямо него не са прилагани специални разузнавателни средства.