Доживотен затвор за биячите си поискаха пребитите в Раднево младежи. Цветелин Кюстендилски и Георги Николов бяха изписани от болницата вчера. Най-тежко пострадалият младеж, който претърпя операция след засягане на белия дроб, продължава да се възстановява в болницата. Цветелин и Георги са с цепнати глави и хематоми, съобщи БТВ.

С бухалки, колове и ножове ни биха, разказаха още двамата. Те описаха и то„но какво се е случило - колата с ромите била в тяхното платно, спорът бил дали тя да отстъпи 2 м назад, за да даде път на колата с 3-мата младежи. Сурай слязъл от колата си и отишъл да се разправя. Цветелин и Георги Признаха, че тогава е имало размяна на удари. Салим пръв ударил Георги, той обаче слязъл от колата, отвърнал и го погнал през близка градинка. Там се спънал и се отказал повече да го гони. "Постъпих дори джентълменски и го оставих да си стигне до колата", разказва младежът.

После ромският тартор събрал подкрепление и дошъл да мъсти. За такъв опит за убийство трябва смъртна присъда, но понеже у нас няма, тогава доживот, отсече Георги.

Младежите отрекоха да са имали предишни отношения с ромите, които да разчистват. Познавали обаче някои от фитнеса, където тренират, защото Раднево е много малък град и няма как да не се знаят. "Другите им знам имената, ама чак да се познаваме и да си ходим на гости...", разказа още Георги..

Сурай, който е баща на биячите, е тартор на ромската махала.По никаква причина не сме имали контакт с това лице, възмутиха се двамата от твърдения, че те били замесени в наркотици и делели нещо с него. Чували сме твърдения, че той с това се занимава, няма как да знам, само предполагам, обясни Николов. Знаели и за политически връзки - осигурявал гласове на определени партии. Скандалната фамилия, от която се оплакват и останалите роми в Раднево, в момента се е изнесла.

В шествията в Раднево, продължаващи повече от седмица след побоя, участват и хора от Гърмен, където подобни сблъсъци с циганите избухната преди година.

Битите младежи призоваха участниците повече да не се бият с полицаите. "Тъй се бием българи с българи, а циганите си остават ненаказани", каза Георги.

"Да узаконим протеста и да си имаме изисквания", призова останалите участници пък Цветелин, но отказа да посочи какви искания ще издигнат и под каква форма ще продължи възникналата спонтанно гражданска инициатива. Ще се разбере, каза той. Засега исканията им били съдът да си свърши работата.