Познаваме се с едно от момчетата от фитнес залата. Всичко стана заради отнемане на предимство – и то в случая той ми отне предимството и дойде и ми посегна.

Това каза, Георги, един от битите младежи след пътна свада в Раднево.

Не е вярно, че сме си ходили на гости, подчерта той. Имаше някакви твърдения, че сме видели някакви територии, че сме наркобосове – в това няма нищо вярно. Другият бит Цветелин благодари, че са се застъпили за тях и „всичко мина по мирния път”. Няма смисъл от агресия, подчерта той. Георги също е благодарен на всички, които са ги подкрепили в този труден момент. И двамата младежи се надяват съдебната система да раздаде справедливо правосъдие. Според Георги за подобно брутално неуважение към хората, на гърба на които живеят, би трябвало да е най-тежкото наказание, което е доживотна без право на замяна.

Чуваше, че са подготвяли група от роми, които да дойдат да ни довършат, но нещо ги е спряло, обясни Георги. Според него те като потърпевши не се притесняват за живота си, защото не би трябвало срещу тях да бъдат поемани нови инициативи. Той призна, че не са очаквали такава подкрепа от цяло Раднево и от много българи в страната. Подобно нещо не се случва за първи път. Ако беше станал инцидентът на по-невидимо място, случаят със сигурност щеше да бъде покрит, просто всичко стана на място, където има много хора, смята Цветелин.

В последните дни Раднево стана арена на мащабни протести и сблъсъци. Всичко тръгна от един инцидент на пътя с отнето предимство, станал в началото на миналата седмицата. Отнетото предимство завърши с бой, подкрепление от ромската махала и трима ранени.