Служителите на Първо районно управление, които се проверяват за полицейско насилие, са заявили в обясненията си по случая, че двамата арестувани младежи са оказали съпротива, нападали са ги вербално и са нападнали полицейския автомобил.

Заради действия им е било образувано досъдебно производство за хулиганска проява на публично място и оказване на съпротива.

Това обяви директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Младен Маринов на пресконференция днес. Той и главният секретар на МВР Георги Костов дадоха пред журналисти подробности около течащата проверка във връзка с разпространения във вторник видеозапис, на който се вижда бруталното отношение на полицаите.

Към момента шестима полицаи са дали обяснения за побоя над младежите, случил се в края на миналата година в центъра на София.

Те са заявили, че са реагирали на сигнал за скандал,

като на мястото първоначално пеша са отишли два патрула. Те са поискали документи за самоличност от младежите, но само момчето е представило такива, а момичето е отказало и казало, че не го носи. Полицаите на място са потърсили чрез дежурния център подкрепа от автопатрул, за да отведат двамата в районното управление и да установят самоличността на момичето.

Директорът на СДВР обяви още, че

полицаи не са отстранени от длъжност.

Той уточни, че към тях все още се извършва проверка и евентуално ще бъдат отстранени, ако се образува дисциплинарно производство. Това може да се случи след като от МВР разговарят и с пострадалите при ареста.

Маринов уточни, че проверката ще обхване и служителите, които са били в районното управление, в което са заведени младежите и всички дежурни.

Той бе категоричен, че при определяне на вината на всеки полицай

ще бъдат взети най-строги мерки по дисциплинарен път

и определи кадрите от инцидента като притеснителни. Маринов добави, че се надява от МВР да стигнат и до автора на клипа, който ще бъде много важен за проверката. Той посочи още, че пострадалите до момента не са подали жалби за случая.

Главният секретар на МВР Георги Костов призовава хората да подават сигнали своевременно, за да може да се реагира на тях.

По повод на видеото, на което се вижда как служители на МВР бият имигранти на границата, Костов заяви, че най-вероятно случаят е отпреди две години. До този извод се е стигнало заради обстоятелството, че заснетите служители са със зимни униформи, а при очевидно хладното време се стига до хипотезата, че става въпрос за есенно-зимен период, каза Костов. По думите му обаче миналата есен е нямало засилен миграционен натиск, за какъвто говори броят на имигрантите, който се вижда на клипа.