Политиците се познават по действията, а резултатите определят кой какво е искал да свърши. С ветото си по Изборния кодекс напомням, че политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат конституцията, където пише, че българските граждани имат равни права.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на дискусия с ученици и студенти по повод Деня на Европа 9 май. Президентът беше помолен да коментира реакциите след наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, с които се ограничават конституционни права на сънародниците ни в чужбина.

„Българите, където и да са по света, трябва да могат да упражняват своите права. Държавата не бива да им пречи, а да ги облекчи в този процес“, категоричен беше Плевнелиев. Държавният глава коментира като нелогични позициите на политически партии, които настояват българи в държави извън ЕС да бъдат ограничени в правото си на избор. „Създаването на пречки пред гражданите в чужбина да упражняват конституционното си право на глас е погазване на Конституцията“, посочи президентът.

„Народните представители трябва да си спомнят клетвата, която са положили – да спазват Конституцията и да служат на народа. Сега те трябва да помогнат на гражданите да упражняват правата си, независимо къде по света се намират“, каза още държавният глава.

Президентът коментира още, че ограниченията пред правата на българите зад граница са в противоречие с визията за въвеждане на електронното дистанционно гласуване от 2018 година. „Надявам се на отговорен дебат в Народното събрание“, каза още Плевнелиев.