Корнелия Нинова е новият председател на БСП. Тя спечели лидерското място след оспорвана битка с досегашния председател Михаил Миков.

За Нинова гласуваха 395 делегати на конгреса на БСП, а за Миков – 349.

За първи път в 125 годишната си история БСП има за председател жена. Има и още една промяна - досега всички лидери са напускали висшия партиен пост, защото са се оттегляли, а не защото са губили от конкурент.

Изборът на председател на столетницата започна в съботния ден около 23 ч. и продължи с балотаж до 14 ч. в неделя.

След избора, Нинова благодари за доверието. „Няма да ви разочаровам, няма да ви предам”, подчерта новият лидер на БСП след бурни аплодисменти от залата, в която се проведе 49-ия конгрес на БСП. Ние всички заедно от утре ще променим БСП. Заедно всички ще я направим единна и сплотена зад лявата идея. Заедно всички ще я направим силата, която ще промени България. Ние можем, ние ще го постигнем, ще направим България солидарна, справедлива, равноправна, суверенна държава. Благодаря ви и на добър час, каза още Нинова.

„Всичко, което декларирах е от името на хората, които ме подкрепят. Първо, да започне промяната, вътре в себе си – организационно обновление, кадри, подготовка на млади хора – вътре си имаме страшно много работа. След това – много силно втвърдяване на опозиционния тон към правителството и на това, което се случва в България и изготвяне на алтернатива”, каза тя. Така има цел до края на годината да изработят алтернативен национален план за извеждане на България от катастрофалното състояние, според Нинова.

„Голямата задача, мъдрата задача е да не допуснем никакво разцепление в партията или разочарование и тези, които не спечелиха да делят партията. Това е най-важното в момента”, каза тя и се обърна към всички делегати: От утре заедно сплотени, имаме общи неща – те са много повече от това, което би ни разделило. Имаме си идеята, каузата, програмата, която приехме - зад това да се обединяваме и да вървим напред. Това е задача номер едно”, каза тя.

От своя страна Михаил Миков заяви, че подава оставка като председател на парламентарната група. „Аз оставам социалист. Ползвам случая да заявя, че подавам оставка като председател на парламентарната група, за да може новото ръководство на партията да предложи и ново ръководство на ПГ. Аз искам да благодаря на делегатите, че ме освободиха от една изключително тежка отговорност”, каза Миков. Той пожела на Нинова на добър път. „Днес след изборите, които много се говореше, че апаратът ги прави, се видя, че други ги правят, в кулоарите, така че тези обвинения да отпаднат и да отпаднат от БСП като демократична партия”, добави още Миков.

Стефан Данаилов също се изказа от трибуната на конгреса. Аз искам да бъдем разумни, да не се изхвърляме много, много, да подредим наистина къщичката си. Сега възлагаме на тази фина жена да подреди БСП, дома – БСП, подчерта Данаилов пред делегатите.

„На горещия стол седна Корнелия Нинова, но много лесно се сяда, ама много лесно се пада”, започна Данаилов словото си. Пожела й успешна работа и каза, че я чака много сериозна работа. „Бих й пожелал от време на време да прибира малко емоциите си и най-вече много да внимава с обкръжението си”, заяви Данаилов.

На Мишо много благодаря, защото той много работи. Данаилов се обърна към досегашния лидер обаче като му каза, че тази работа с деликатност не става, за съжаление партия се управлява и с малко юмрук. За Миков каза и че това е един от най-ценните кадри в партията, доказал себе си. „Моите искрени и най-големи страхове са какво ще се случи утре”, каза Данаилов и добави, че дължат всичко на думичката БСП и това, което стои зад нея.