В съобщение от 1800 думи, огласено от в. „Зюддойче цайтунг“, авторът на „Панамските документи“ за първи път обясни мотивите за стореното от него. Подписал се като „Джон Доу“, той/тя предложи помощ на разследващите срещу гарантиране на имунитет.

„Джон Доу“ обясни като мотив за действията си „равенство на доходите“. „Панамските документи“ показаха, че редица заможни хора и компании използват офшорни фирми, за да избягват облагане на доходите им с данъци и избягване на санкции за правеното от тях. Документите, които станаха световно достояние, са от панамската правна фирма „Мосак Фонсека“. От фирмата отрекоха да са вършили нещо противозаконно и казаха, че са станали жертва на хакерска атака.

Документите са разследвани от стотици разследващи журналисти в продължение на месеци. Те разкриват скрити финансови активи на стотици политици, сегашни и бивши национални ръководители, известни личности и спортни звезди. В списъка са споменати над 200 000 фирми фантоми, фондации и тръстове, базирани в данъчни райове по света.

Въпреки че използва името „Джон Доу“, остава неизвестен пола на човека, който разкри документите. В своята позиция под заглавие „Революцията ще бъде дигитализирана“, Джоун Доу започна с изречението „Равенството на доходите е един от определящите въпроси на нашето време“. И добавя: „Банки, финансови регулатори и данъчни власти се провалиха. Решенията са взимани, за да бъдат пощадени богатите, а вместо върху тях вниманието се фокусира върху хората със средни или ниски доходи. Възгледът си е само мой, както и решението ми да споделя документите със „Зюддойче цайтунг“ и Международния консорциум на разследващите журналисти, а не поради специфични политически цели, а просто защото разбрах достатъчно от тяхното съдържание, за да осъзная равнището на несправедливостта, която те описват.“