На 83-годишна възраст почина известният френски писател Жерар дьо Вилие - автор на 200 шпионски романа за САС, публикувани в десетки милиони екземпляри.

Неговият герой Малко Ленж остана сирак: писателят Жерар дьо Вилие почина в Париж в резултат на дълго и тежко заболяване", съобщиха негови близки. Въпреки заболяването си той продължаваше неуморно да пише книги, харесвани по цял свят за австрийския обеднял аристократ, работещ от време на време за ЦРУ, принц Малко Ленж. Последната книга за приключенията на джентълмена шпионин "Отмъщението на Кремъл" излезе в началото на октомври. В началото на февруари "Ню Йорк Таймс" нарече Жерар дьо Вилие "автора на шпионски романи, който знае много /за шпионажа/".

Тогава писателят авантюрист тъкмо бе прекарал десет дни в Афганистан. Със силно намалени физически сили след прекаран тежък сърдечен удар през декември 2010, той не се поколеба да извърши пътуването придвижвайки се с проходилка. "Разказвачът на истории за големи", бившият журналисти Жерар дьо Вилие е проучил около 130 страни, за да разположи в тях действието на своите романи. Той също така обаче помага и на службите, които много пъти са използвали книгите му, за да си предават съобщения, твърди адвокатът му Ерик Морен, който е и негов приятел от 15 години. Интересното е, че понякога неговите романи се оказват пророчески.

Така например през 1980 той описва убийството на египетския президент Ануар Садат в "Заговорът от Кайро" една година преди истинския атентат. В "Лудите от Бенгази" той пръв разкрива съществуването на център на тайното командване на ЦРУ в този град. Самият писател не вижда нищо особено в това и обяснява, че просто прави хипотези на базата на доброто си познаване на страните и понякога тези хипотези се осъществяват. Той публикува по 4 романа от серията SAS годишно и твърди, че не знае колко точно са продадените екземпляри от 1965 г., когато е публикуван първия от серията. "Сигурно между 120 и 150 млн. общо във всички страни, казва харесваният от читателите и пренебрегван от официалната критика автор.

Книгите му винаги следват клише: голяма доза геополитика и екзотика, секс, малко насилие и изтезания и корица, на която пищна жена с голямо деколте държи пистолет или автомат. "Никога не съм претендирал, че съм автор на сериозна литература, пиша, за да развличам хората, твърди писателят, за когото често някои казват, че е представител на поп културата и четенето му е проявява на лош вкус, но чиито книги със сигурност се намират във всеки френски дом.