Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който предаде на пресата секретни документи, се намира в Хонконг и възнамерява да оспорва по съдебен път искането на САЩ за неговото екстрадиране. Това съобщава вестник "Саут Чайна Морнинг Пост", който е взел интервю с него.

"Тези, които мислят, че съм сгрешил, избирайки Хонконг, не разбират моите намерения. Аз не съм тук, за да се крия от правосъдието. Аз съм тук, за да разкрия престъпления. Възнамерявам да помоля съда и народа на Хонконг да решат моята съдба. Нямам причини да се съмнявам във вашата система", съобщи Сноудън.

Той отбеляза, че не се смята "нито за предател, нито за герой" и предупреди, че след първото изтичане на информация ще последват нови подробности.

Сноудън също така заяви, че се страхува за съдбата на своите близки.

Британският вестник "Гардиън" обяви миналия четвъртък, че американският телекомуникационен гигант Verizon ежедневно в течение на три месеца е предавал данни за телефонните обаждания на своите клиенти. "Вашингтон Пост" съобщи за съществуването на секретната програма PRISM, в рамките на която службите за сигурност са получавали достъп до данните на най-големите световни IT-компании.

Служителят на американската консултантска фирма Booz Allen Едуард Сноудън заяви, че има отношение към предаването на тези информация на журналистите. Той обясни своите действия със стремежа към справедливост и неприемането на чуждата намеса в личния живот.