Тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството за празника на армията бе част от програмата за отбелязване на 6 май - Денят на храбростта.

Много хора, сред които и много деца, дойдоха д наблюдават традиционната вече церемония, предаде БГНЕС.

Тържествена смяна се прави на общо осем празника - сред тях, освен този на армията, са и Националният празник - 3 март, 24 май – Денят на българската просвета и култура, 6 септември – Ден на Съединението; 22 септември – Ден на Независимостта; 1 ноември – Ден на народните будители; 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България; 12 юли – Празник на Националната гвардейска част. Смяна на караула се прави и във всяка първа сряда в месеца, без месеците декември, януари и февруари.

За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се поставя почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни, пред двореца и сградата на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност.