Първият нов национален вестник във Великобритания от 30 години насам спря да излиза след само 10 седмици на пазара, съобщиха неговите издатели. Изданието „The New Day“ беше пуснато преди малко повече от два месеца с обещанието да докаже, че вестниците могат да оцелеят в ерата на интернет.

В изявление от медийната група „Trinity Mirror“ съобщиха, че се чувстват разочаровани от това, че последният брой на изданието ще бъде отпечатан в петък 6 май, като причина за това е, че тиражът е спаднал „под нашите очаквания“.

„Опитахме всичко, което можем, но за съжаление ние не достигнахме продажбите, от които се нуждаем, за да може (проектът – бел. ред.) да проработи финансово“, заяви главният му редактор Алисън Филипс в писмо до своите служители.

Публикуването на новия ежедневник беше смел ход на фона на продължителен спад в продажбите на вестници и намаляващите доходи от реклами.

Решението за пускането на нов вестник беше обявено само дни след като друг гигант на медийния пазар във Великобритания – изданията „Индипендънт“ и „Индипендънт от съндей“ взеха решение да преустановят печатните си варианти и да преминат изцяло онлайн.

Целта на „The New Day“ беше да се фокусира върху аудиторията на хората между 35 и 55 години и особено върху жените. Първоначалните очаквания на издателите бяха, че вестникът ще се продава в тираж от около 200 000 копия, но според съобщения продажбите му са спаднали на около 40 000.