Безвизовото пътуване на турски граждани в ЕС ще отвори „нова страница” в отношенията между Анкара и Брюксел. Така турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира предложението на ЕК за либерализация на визовия режим за турци, пътуващи в Европа.

Еврокомисията обяви, че новите правила могат да влязат в края на юни, стига Турция да изпълни всички условия за въвеждане на безвизовите пътувания. Въпреки това заявката на изпълнителния орган на ЕС изпълни условията на споразумението ЕС-Турция за ограничаване на миграционния поток.

ЕС се съгласи да ускори въвеждането на безвизовия режим, както и преговорите за членство на южната ни съседка в блока, в замяна на това Турция да приеме обратно нелегалните мигранти, които се опитват да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море.

„Това е не само повратен момент за безвизовото пътуване за наши граждани … решението е нова страница в отношенията ни с ЕС”, заяви Чавушоглу пред репортери в Анкара.

Предложението на ЕК тепърва трябва да бъде одобрено от страните-членки и Европейския парламент. Не е ясно обаче как ще протекат дискусиите по въпроса, предвид недоволството на някои обществени и политически кръгове в Европа от неспазването на човешките права и други вътрешни проблеми на Турция.

През последните седмици Анкара заплаши да спре изпълнението на миграционното споразумение, ако ЕС не изпълни обещанието си за премахване на визовия режим.