На Светли понеделник на 103 години почина най-възрастният жител на Кюстендилска област - баба Тодорка Шикова от Дупница. Тя издъхна в пет часа сутринта след кратко боледуване. Поверието гласи, че който си отиде от този свят на Великден, не се явява пред Страшния съд, а отива направо в рая.

Животът на баба Тодорка е преминал през много изпитания, но тя успяла да се съхрани и да доживее до достолепна възраст. Още малка остава сираче. За нея се грижи близка родственица, която я малтретирала, Тодорка избягала и създала семейство с младеж от село Овчарци. Въпреки нерадостния живот със смирение и търпение баба Тодорка отгледала децата си, радвала се на внуци и правнуци, пише struma.bg.

“Ожених се млада, на 19 г., бях принудена от леля ми, при която израснах. Тя искаше да ме омъжи за много по-стар мъж, а аз не го исках. Избягах и се омъжих за Борис Шиков от село Овчарци. Много труден живот съм живяла. Като дете беше голяма беднотия. Хранех се с изсъхналия хляб, останал от обяда или вечерята, толкова беше твърд, че го поливах с мляко, което издоявах от една от овците върху него, така залъкът омекваше и това ми беше храната. Работих 20 г. в Завода за мукава в Кочериново и се пенсионирах. Работила съм и на полето. Свекърва ми беше добра жена. 

Тя гледаше децата, аз по цял ден на нивата без хляб и без вода. Връщах се вечер, пребита от работа. Въпреки тежкия живот доживях до 103 г. Идва ми краят, но ми се живее още. Да се радвам на децата си. Майка ми живя до 105 г. Метнала съм се на нея. Ние сме род на столетници”, разказва приживе баба Тодора.