Интернет-гигантът от много години разработва най-различни контактни лещи, а сега се появи информация за нещо още по-интересно в тази област. "Гугъл"  патентова изкуствена роговица за човешко око, съставена от множество микроскопични компютри, с помощта на която хората завинаги могат да се избавят от късогледство и далекогледство, съобщи kaldata.com. Според корпорацията, новата технология ще бъде първата решителна стъпка в това направление.

Новата изкуствена роговица е съставена от множество микрокомпютри, акумулаторна батерия и модул за безжична връзка, който служи за зареждане на акумулаторната батерия и вероятно за обмен на информация. Налична е и миниатюрна антена за безжичната връзка.

В патента се казва още, че устройството, което се вгражда в очната ябълка ще има чипсет, който ще покрива абсолютно всички процеси и функции на естествената роговица на окото.
Изкуствената роговица ще се имплантира с помощта на инжекция - първоначално тя е гъста течност, която се втвърдява чрез втора инжекция, след което започва да функционира като естествена роговица и фокусира изображенията. Хората с подобен имплант ще трябва да носят специално устройство, което чрез Bluetooth връзка подава енергия към импланта.

Това не е първия опит на Google в тази сфера. През 2014 година Интернет-гигантът създаде контактни лещи, които по безжичен път подават информация за съдържанието на захар в кръвта, която се базира на анализа на слъзната течност. Тези данни са важни за диабетиците.