Спектакълът "Звук и Светлина" на Царевец във Велико Търново ще получи нов живот 30 години след премиерата си. Темата на спектакъла е изключителна. Той ще е направен изцяло върху историята на Второто българско царство, династията на Асеневци.

Трябва да призная, че преди да започне работата по сценария не познавах толкова добре историята, след това сценарият беше оформен така, че в рамките на 17 и половина минути събрахме Второ българско царство с цялото му величие, възход на книжнината, на църквата, на занаятите, разказва авторът на музиката и сценарият Николо Коцев.

Новият спектакъл е базиран на симфонично – хоровото произведение "Асеневци", създадено специално за случая. Едно от най-голямото предизвикателство е било изключително богатият сценарий, който е разделен на 15 дяла и всеки един от тях е трябвало да бъде пресъздаден чрез средствата на музикалната драматургия. Така се стигнало и до решението за големия хор – цял симфоничен оркестър.

Музикалното произведение вече е записано. Към него е създаден и филм, с помощта на който сценарият оживява в експлозия от авторски картини, които по майсторски начин пресъздават събитията и величието на Българската държава. Режисьор на филма е именитият Румен Ганев, а художник е Тодор Ангелиев.

Премиерата на произведението "Асеневци" и филма към него ще се състои на 23 май във Велико Търново. Произведението ще бъде изпълнено от оркестъра и хора на Държавна Опера Русе. Предлагаме една нова реализация на спектакъла – прожекция с изключително изобразителен, възпитателен и информативен характер.

Възможностите са безкрайни, заявява още Николо Коцев. Музикантът споделя, че се е почувствал докоснат от темата. Надявам се, че успях да пресъздам величието на Второто българско царство с музиката си, казва Коцев. Освен чрез звук и светлина, сега спектакълът ще заживее и друг живот. И още нещо, новият спектакъл "Звук и светлина" не се стреми да замени произведението, с което великотърновци живеят вече 30 години, той е негово допълнение.

Очаква се самият спектакъл "Звук и светлина 2" да бъде готов през есента.