Купувачите на жилища са наясно, че подобна инвестиция се прави рядко и е добре да се преценят всички фактори и последствия от една такава стъпка. Колкото и време да отделяте в проучване на цени на недвижими имоти и оферти от страна на агенциите в Русе, вие трябва да имате предвид няколко важни аспекти, преди да се решите на подобна крупна покупка.

На първо място е важно да решите дали ще използвате услугите на агенции за недвижими имоти. Голямото преимущество да го направите, е, че благодарение на професионалната помощ на брокерите от една такава фирма, ще имате възможност да получите надеждни консултации във всички сфери на сделките с имоти. Ако трябва да опишем инвестицията в имот по-метафорично, това е път, който трябва да извървите, за да осъществите най-голямата си мечта: да се сдобиете със собствен дом. Можете да извървите този път сами или да потърсите специалист, който да ви води.

Ще се спрем на три основни причини, които са достатъчен аргумент да изберете професионалистите.

·         използването на брокер ви спестява изключително много време. Едва ли имате на разположение цели дни, седмици и месеци, за да се занимавате със сделката. Всичко това може да бъде уредено от вашия брокер. Доверете му се!

·         професионалният поглед и работа са незаменими. Така, както вие разбирате най-добре от сферата на вашата работа, така и професионалните агенти на недвижими имоти са наясно с тънкостите на професията си. Те имат нужния опит, контакти и рутина, за да се справят с всеки казус при избор и покупка на апартамент.

·         брокерът може да ви насочи към добър нотариус и да ви даде информация за всичко, което ви интересува и касае сделката.

Хубаво е да се доверите на хора, за които няма тайни в сферата на имотите, но е важно и Все самите да имате точна визия за това, какъв имот искате и каква е желаната локация на жилището. Ваша задача е да се опитате да проучите района, в който ще купувате апартамент. Ясно е, че колкото по-добър е кварталът, толкова цените са по-високи. Близостта на училища, детски градини, болници, магазини и административни сгради са предимство за всеки човек, който иска да купи не просто апартамент, но и да намери сигурна, удобна и приятна среда за живеене. За да живеете по-добре, е важно не само да имате удобен и сигурен транспорт до работа или училище, но и да имате добра пешеходна зона, чрез която лесно да се придвижвате на близки разстояния. Не по-малко важно е районът да е спокоен, с приятни съседи и достатъчно паркоместа.

Финансовите възможности понякога се отразяват на избора на дом, особено ако става въпрос за по-крупни суми. Ако не разполагате с много средства, но държите да инвестирате в апартамент в най-добрия квартал на Русе, можете да се ориентирате към апартамент ново строителство по БДС и в последствие да инвестирате в подобрения и обзавеждане.

Друг от въпросите, които не бива да пренебрегвате, е дали ще се задържи стойността на имота, който купувате. Ако отговорът е "да", то вие можете да бъдете спокойни, че ако след време решите да продадете жилището, ще можете да възвърнете инвестицията си. Обърнете внимание и на това какви данъци и такси ще се налага да плащате. Отговор на тези въпроси можете да намерите отново при своя брокер, защото той има и опита, и базата данни в подкрепа на съветите, които ще Ви даде.