Актьорът ветеран Морган Фрийман получи 43-ата награда "Чаплин" на Филмовото дружество към центъра "Линкълн" в Ню Йорк като признание за над 50-годишната му кариера. Това съобщи Ройтерс.


Фрийман се прочува през 80-те години на миналия век със забележителните си превъплъщения във филми като "Да возиш мис Дейзи" и "Слава". През 2005 г. изпълнението му в "Момиче за милиони" му носи "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля.


"Произлизам от малък град в малък щат и когато погледна назад във времето и си помисля колко дълъг път съм изминал, първото нещо, което ми идва на ума е, че съм имал късмет", споделя 78-годишният Морган Фрийман.


Ветеранът допълва, че това, което му помага и до ден днешен да се изявява на актьорското поприще е, че е добър в работата си.
На церемонията по връчването на наградата "Чаплин" Морган Фрийман беше почетен от знаменитости, с които е работил и си е партнирал на големия екран - Дани Глоувър, Робърт де Ниро, Хелън Мирън, Матю Бродерик. 


Кристофър Нолан, режисьорът на трилогията "Батман: В началото", "Черният рицар" и "Черният рицар: Възраждане" с участието на Фрийман, и актьорът Тим Робинс, с когото ветеранът си партнира в "Изкуплението Шоушенк", изпратиха видеопослания.


Наградата "Чаплин" е присъдена за първи път през 1972 г. на самия Чарли Чаплин. Сред носителите на отличието са Сидни Поатие, Мартин Скорсезе, Мерил Стрийп, Одри Хепбърн, Катрин Деньов. Миналата година с приза беше удостоен Робърт Редфорд.