Доста от собствениците на различен бизнес често се сблъскват с дилемата дали да дадат пълната свобода на своите служители, стига да постигат заложените им резултати, или да разчитат на старата школа, като следят хората с карти за чекиране, работни графици, календари със срещи и прочие.

В помощ на последните приложението FreshTeam ще може да следи всеки служител и да "докладва" директно на шефа къде се намират те.

Мотото на проекта е "да даде възможност на работодателите да следят служителите си, но без да ги тормози". Как такъв вид следене не е тормоз, е съвсем друга тема на разговор.

Използвайки сензорите в техните смартфони, алгоритъмът на FreshTeam може да засече локацията на конкретното устройство. Услугата позволява на работодателя да знае къде е служителят, какво прави и колко батерия му остава, без да му се налага да му звъни и да го пита.

Екипът зад FreshTeam иска да елиминира ненужните съобщения между двете страни. Едно от малкото полезни неща е това, че приложението може да "разбере", че собственикът на смартфона шофира и автоматично да пренасочва разговори, за да може той да си гледа пътя и да не се разсейва.

FreshTeam може да се изключва, естествено, в извънработно време, налично е и за Android, и за iOS, а другата добре звучаща функция е поддържането на видео и чат разговори, в които могат да участват до 100 души едновременно.

Имайки предвид че геолокализиращите технологии стават все по-евтини и все по-точни, не е толкова изненадващо някои работодатели да се възползват от тях, за да са наясно къде и какво правят служителите им във всеки момент. Това пък може да даде ново поле на изява за синдикатите, които защитават правата на служителите, тъй като едва ли ще са много ентусиастите, които ще приемат идеята радостно.

Пример за това е британски вестник, в чиито офиси се е решило да се поставят сензори на всички бюра на служителите, за да се следи тяхното потребление на... енергия. Да не вземе някой да хаби прекалено много енергия, а пък да не показва резултати. Това е било идеята поне. Ден по-късно всички служители протестират, че така се нарушава личното им пространство и сензорите бързичко са били пратени в забвение.

В случая на FreshTeam най-вероятно служителите ще знаят за какво иде реч, преди да подпишат договорите си. Ние пък прогнозираме, че доста често хората ще са претоварени от работа и ще са си забравили телефоните в офиса. Не е като да не ни се е случвало, нали?