Никога не яжте престояла и омекнала зелена салата и винаги белете репичките. Това посъветва проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика, пред Нова телевизия.

Поовехналите или пожълтели листа на салатата трябва да се отстраняват, защото са с по-високо съдържание на нитрати. Това важи и за външните листа на марулята и зелето, както и за кочана – всичко, което е близко до кореновата систама, от който са влизали нитратите.

Съхранението на салатите също е важно – не е добре да са в найлонов плик на висока температура, защото тогава нитратите се превръщат в по-рисковите нитрити и виждаме овяхналост. А нитритите блокират хемоглубина и клетъчното хранене на клетките на тялото е смутено, преноса на кислород, обясни проф. Байкова. И допълни, че това често предизвиква неразположение, гадене, повръщане.

Хубаво е салатите да се накисват за поне половин, а и за един час във вода, дори със смяна на водата, защото нитратите са водоразтворили. Може да се сложи оцет или сода, даде съвет проф. Байкова.

Накисването важи само за салатите. Доматите и краставиците трябва да се белят. Същото важи и за тиквичките.

В картофите пък по-голямо количество нитрати има в сърцевината. Затова те трябва да се варят на пара с обелката и след това да се белят.