Автобусните превозвачи излизат на протест днес в София и Варна. В протестното шествие на Националното сдружение на автобусните превозвачи ще вземат участие между 100 и 150 автобуса.

Сборният пункт на участниците в протестното шествие ще бъде на Горублянското ханче, откъдето с бавна скорост автобусите ще преминат през централни столични булеварди, за да стигнат до крайната си точка - Централна автогара София.

Протестът ще бъде под наслов: "Не на сивата икономика", защото това е най-големият проблем за бранша, съобщи Галя Топалова от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Автобусите ще преминат през сърцето на столицата точно на обяд, за да стигнат до Централна автогара, в същото време транспортният министър Ивайло Московски ще пререже лентата на новата жп гара на София. Автобусите ще тръгнат от Горубляне, през Цариградско шосе, по булевард Цар Освободител, булевард Дондуков, Мария Луиза и Лъвов мост до крайната си точка.

Сред причините за недоволството на превозвачите са неуредиците в бранша и липсата на диалог с институциите. Основните искания са превозвачите са: прилагане на ефективни мерки за борба със сивия сектор в автомобилните превози, изработване на нова Републиканска транспортна схема, еднакви общи условия при възлагане на поръчки за обществен превоз на пътници, изработване на ясен маханизъм за компенсации и субсидии, отпадане на тол таксите за автобуси извършващи превози по редовни автобусни линии, промени в Закона за автомобилните превози и кореспондиращите с него подзаконови нормативни актове.

„Нашата цел не са стачките, а диалог с представителите на властта по наболелите проблеми, свързани с нерегламентираните превозвачи, рестриктивния Закон за автомобилните превози, тол таксите”, каза преди дни Топалова.