Най-голямата победа на Патриотичния фронт като законодателна промяна в този мандат е задължителното гласуване. То беше прието като форма, че е задължително, но тепърва ще се уточнява ще има ли санкции и какви. Тази седмица Изборният кодекс ще бъде център на дебатите, каза депутатът Искрен Веселинов на пресконференция вчера. 
Той коментира, че задължителното гласуване се свежда до едно административно задължение в конкретния ден. Задължителното гласуване е трън в петата на партиите на статуквото - тези, които 26 години използват различни способи, за да дойдат на власт, тиражират гръмки обещания, които не изпълняват. Хората се отвращават от тази непоследователност и казват, че няма да гласуват. Едно такова задължение за тези хора ще бъде шанс за промяна в политическия живот, каза Веселинов. 
Според ПФ е нередно бюлетините на тези, които не гласуват за никого, да бъдат броени за валидни. 
По отношение на гласуването зад граница депутатът посочи, че в Турция има секции, където са гласували по 1500 души, което значи, че гласуването на един човек е отнемало 28 секунди, а такава скорост в света няма. 
За нас изборите в Турция се манипулират и няма сила, която да ни убеди, че не е така. Те са формална процедура, която трябва да легализира 5 или 6 мандата на ДПС и те да бъдат едно от оръжията им в следващ пазарлък за властта. Не сме против гласуването на българите зад граница, но трябва да имаме действие срещу тази манипулация. По наше предложение беше прието да бъде ограничено създаването на изборни секции само в консулствата и посолствата, каза Веселинов.  
За ПФ въвеждането на електронното гласуване е твърде преждевременно от гледна точка на изключително ниската степен на сигурност. Готови сме на компромис заради нашите сънародници в чужбина - само зад граница да се ускори въвеждането на електронното гласуване. Ще имаме условие да се зачитат електронно подадените гласове само на териториите на страни с функционираща демокрация и няма да допуснем стотици хиляди гласове да дойдат от Турция, категоричен бе той. 
Мненията на ВМРО и НФСБ обаче не съвпадат по отношение на забраната на местните коалиции за изборите на кмет и общински съветници, както и социолозите да не публикуват данните си в предизборния период. Абсурдна е идеята да се зачеркне нещо, което е работило успешно. Това е против децентрализацията и за нас е нелогично да го правим. За социологическите проучвания има логика, защото те малко или много определят избора и понякога умеят да манипулират общественото мнение. Лошото е, че ако се махне възможността да излизат с проучвания утвърдените агенции, се притесняваме, че съвсем ще бъде отърван контролът на събитията. Няма да подкрепим тази забрана, както и съкращаването на срока на предизборна кампания на 21 дни, коментира Веселинов.