Холандският посланик Том ван Оорсхот гостува в Русе по повод първото издание на фестивала за младежки джаз групи „Halftone“, в който участва световно известното холандско трио „Розенберг“. Той се срещна с кмета Пламен Стоилов и академичното ръководство на Русенския университет, като прояви интерес към обучението на английски език. Оорсхот поиска да се срещне със студенти от различни специалности и предложи в интерактивна дискусия да обсъдят предизвикателствата пред Европейския съюз. Той подчерта, че е изключително впечатлен от университета и припомни, че миналата година е бил сред участниците в гражданския диалог със зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. 
Кметът Пламен Стоилов пък представи успешното развитие на Русе от последната визита на Оорсхот досега, като отбеляза и спечелените миналата седмица отличия „Най-добър град за живеене“ според читателите на „24 часа“ и „Най-перспективен град“. 
По отношение на музикалния фестивал холандският посланик сподели, че е очарован от ентусиазма и желанието, с което организаторите и партньорите работят. Трудно е да стартираш нов фестивал, да го развиеш и утвърдиш, но аз вярвам в неговия успех. Впечатляващо е още в началото да привлечеш атрактивни участници каквито са и „Трио Розенберг“, допълни още той.