Децата в училище трябва да са информирани за здравословното хранене и да могат да направят своя избор. Така вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева отговори на призива на д-р Людмила Емилова децата да бъдат научени да ядат плодове и зеленчуци, за да растат здрави, съобщиха от МОН.

Представители на МОН и на Министерството на здравеопазването увериха д-р Емилова, че са за това децата да се хранят здравословно. И в момента по програмата „Училищен плод“ всяка година децата получават плодове. За учебната 2015/2016 г. броят на държавните, общинските и частните детски градини и училища, включени в схемата, е 3500 и обхващат 456 357 деца. Въпросите за здравното образование са приоритетни в проектите за новите учебни програми за общообразователна подготовка по предметите „Човек и природа“ (3-6 клас) и „Биология и здравно образование“ (7-10 клас). Още в 5 клас детето трябва да знае и посочва правила за здравословно хранене, да изброява неблагоприятни фактори и да прилага правила за здравословно хранене.

МОН пое ангажимент в диалога за храненето в училище да бъдат привлечени и представители на различните институции, които имат отношение към правилата за здравословен начин на живот и за качеството на храните. В разговора стана ясно, че и сега има нормативна уредба, която казва какво може и не може да се дава в училище. Въпросите за усъвършенстване и ефективен контрол остават открити. Към каузата ще бъдат привлечени и родителските организации. По думите на д-р Емилова и здравни експерти причината децата да посягат към некачествени закуски е липсата на култура на храненето в семейството. Често пъти и самите деца предпочитат да си купят нещо от магазина, а не от лавката в училище.

Д-р Емилова посочи, че за първи път от 23 години има среща на ниво правителство и очаква държавните институции все по-ангажирано да се отнасят към възпитанието на децата от най-ранна възраст в здравословен начин на живот.