Стачкуващите работници от завода "Тузла Кварц" в знак на отчаяние изкопаха гробовете си пред завода в града.

Днес е 13-ят ден от тяхната гладна стачка. Работниците съобщиха, че утре ще заключат завода и никого няма да пускат в него, включително и медиите. Здравословното състояние на стачкуващите е много тежко. Те отказват всякаква храна и медицинска помощ. На няколко пъти те върнаха обратно екипите на Бърза помощ, защото нямат пари за лекарска помощ.

"Положението е много тъжно, но заедно с това и доста срамно. От началото на гладната стачка до момента не е дошъл нито един представител от местната власт, да не говорим за правителствени служители. С право работниците се питат на коя държава са граждани", се казва в съобщение на синдиката "Солидарност" от град Тузла.

Правителството в Тузла отне концесията за експлоатация на мината, защото срещу фирмата бе "повдигнато обвинение за кражба на пясък". Работниците и ръководството на фирмата обаче твърдят, че всички проблеми са започнали, след като те са подали сигнал срещу зам.министъра Бахри Имамович, когото обвиняват в корупция и искане на подкуп.

В момента Имамович е в ареста и срещу него се води дело за корупция. Работниците призовават съдебните власти да си вършат своите задължения и да не им се пречи да работят.