За съжаление, младите хора не се радикализират, а си хващат чантите и напускат страната, за тях Терминал 1 и Терминал 2 остават единствената алтернатива за достоен живот и заплащане на труда им.

Това заяви пред БГНЕС председателят на Младежкото обединение в БСП Вероника Делибалтова по време на провеждащата се днес тяхна Трета национална конференция. Форумът започна в ранния следобед, ще има отчет на ръководството за последните две години, ще бъде прието обръщение на 484-те делегати и ще бъде избрано ново ръководство. Гости на конференцията са председателят на БСП Михаил Миков, председателят на софийската организация на БСП Калоян Паргов, депутати от БСП лява България ,евродепутати и ветерани на партията. Имаше видеообръщение към делегатите от председателя на ПЕС Сергей Станишев.

Силно казано е, че има спад на членовете в Младежкото обединение в БСП, защото младите хора с леви убеждения не винаги се придържат в своите действия към формалното членство, продължи Делибалтова. Ние сме по-мобилни и част от нас предпочитат да бъдат в ролята си на симпатизанти на идеи и каузи. Няма причина, която да отблъсква младите хора да членуват в БСП, категорична е Делибалтова. Разбира се, поради несъгласие с определени политически решения и неразбирателство с ръководството на партията по места напускат БСП, но в повечето случаи остават нейни симпатизанти. Що се касае до младежкото недоволство, то се поражда от факта, че не сме достатъчно опозиционни на управляващите, недостатъчно борбени в отстояването на политическите тези. Смятам, че това е поправимо, заяви тя. Имаме редица инициативи и кампании в сферата на политиката, на демографската криза, на грижата за младите семейства, посочи Делибалтова. Според нея в последните месеци БСП увеличава подкрепата си сред хората. Стар дефект е, че в ръководството на лявата партия трудно пробиват млади хора. Но на последното заседание на 48 конгрес на БСП бе прието решение за 20% квота млади хора във всички ръководни органи на партията и това вече се осъществява, особено с избирането на млади общински съветници, припомни Делибалтова.

Една от каузите на Младежкото обединение в следващия мандат ще бъде увеличаването на минималната работна заплата в държавата, на доходите на хората, защото младите , както и всички останали, търпят последствията от нарастващата бедност, а доходите стоят замръзнали на едно и също ниво. Друг проблем, срещу който ще се борят е делегитимацията на институциите.

На нашата национална конференция на Младежкото обединение в БСП ще бъдат приети и насоки за работа през следващите две години, посочи Делибалтова.

Има огромно недоволство и съжаление за това, че огромна част от младите, образовани и кадърни хора у нас напускат страната и работят в чужди държави , заяви Еньо Савов, делегат на младежката конференция от район Панчерево. Недопустимо е България да плаща за кадри, които се реализират извън страната, а държавата е вложила голям капитал за тяхното обучение, каза той. В нашата организация има много интелигентни млади хора и вярваме, че нашето време вече е дошло, каза той. Искаме да докажем, че нашето поколение не се състои от кариеристи , „калинки” и „парашутисти”, а сме мислещи хора, които искат да направят нещо за държавата си, посочи Савов.

Идват времена, в които ще се променя статуквото, но всички ние искаме българският народ и нация да се запазят, с традиционните ни ценности, продължи той.Според него БСП е активна партия, но се нуждае от по-добра комуникация. Чак за бунтове не можем да говорим, но дори и ако се стигне дотам, сме готови да дадем своя принос, подчерта младият човек.