Печатница за фалшиви пари от най-високо качество и над 2.5 милиона фалшиви евро бяха открити в къща в свищовското село Деляновци при специализирана операция на ДАНС и МВР под ръководството на окръжната прокуратура в Плевен.

Задържани са трима мъже на възраст между 30 и 40 години, съпричастни с престъпната дейност. За бандата фалшификатори постъпила информация по линия на Интерпол, които засекли подготовка на сделка за пласиране на евробанкноти в Испания, произведени у нас.

Спецченгета и агенти атакували три адреса в Левски, Козар Белене и Деляновци. Цялата печатница и фалшивите банкноти обаче били в свищовското село. В къщата в покрайнините на селото около 6.30 ч. в петък спипали двама мъже от Шумен, който тъкмо се събуждали. По ръцете им обаче имало следи от мастило, уточни наблюдаващият прокурор от окръжната прокуратура в Плевен Георги Асенов. 

"Двамата са осъждани за идентично престъпление от окръжен съд Варна. Единият от тях има и влязла в сила присъда лишаване от свобода, която не е приведена в изпълнение защото се укрил. Обявен е за издирване с телеграма от август 2014 г., а от февруари т.г. има издадена и Европейска заповед за арест", уточни прокурорът. Следствените действия продължават.

До момента са преброени 24 000 банкноти с номинал 100 евро, които са в почти завършен вид и още около половин милион евро, който са по три банкноти на лист. Отделно от тях са открити стикери, водни знаци, плаки, химикали, бои, компютърен софтуер и проверяващи машини, които гарантирали високото качество на купюрите, неистински документи. Според разследващите печатницата е действала няколко месеца. Мястото осигурил мъж от Левски, чийто син живее в Канада, той също е арестуван, като съпричастен с престъпната схема.