Не се допуска образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулските представителства на България. Това решиха депутатите с промени в Изборния кодекс на второ четене, предаде БГНЕС.

Предложението, което бе на Патриотичния фронт (ПФ) предизвика бурни дебати в пленарна зала най-вече между представителите на ДПС и патриотите. Все пак 139 народни представители гласуваха „за” това предложение, „против” бяха 35 и 8 се въздържаха.

Първоначалното предложение на ПФ, което не беше подкрепено, гласеше, че в държави-членки извън ЕС гласуването може да се осъществява само в дипломатическите и консулските представителства на България.

От ДПС се опитаха да прокарат промяна, която да обхваща и държави кандидати за членки на ЕС и страните от европейското икономическо пространство. „Така ще може да се даде възможност на повече български граждани да гласуват и ще се даде възможност на българските общества, за които всички милеем в Македония, Молдова, Украйна и Сърбия да гласуват”, обоснова предложението Станислав Анастасов от Движението.

Юлиан Ангелов от ПФ, обаче веднага му опонира като даде за пример, че в Украйна не се позволява двойно гражданство и няма как българите там да гласуват. „Доводите ви не са правилни и обективни, за да ви подкрепим“, каза му той.

Веднага след това съпредседателят на ДПС Четин Казак взе думата от трибуната и заплаши управляващите, че ако този текст бъде прокаран в този вид, ДПС ще стане „категорична и безкомпромисна опозиция на всяко едно предложение, идващо от управляващото мнозинство”.

„ДПС изразява категорична позиция, че за първи път в историята на демократична България след падането на комунистическия режим се прави опит да се ограничават правата на стотици хиляди, да не кажа милион, български граждани в чужбина да гласуват. Абсурдността е толкова голяма, колкото не можете да си представите. Въведохте задължително да се гласува за всички български гражданин, не премахнете ограниченията за българските граждани извън страната да гласуват на местни избори, а въвеждате и практически ограничения, които ги задължават да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства”, каза Казак. Той посочи, че се учудва на лекотата, с която ГЕРБ се подава на натиска на партиите, които не могат да се надяват да получат доверието на сънародниците ни в чужбина. „За разлика от тях ГЕРБ получаваше доверие от хиляди сънародници от чужбина. Така ли се отблагодарявате колеги от ГЕРБ, като се подвеждате по патриотите? Толкова години стана ясно, че нищо толкова страшно не става като сънародниците ни в Турция участват в изборите. Гражданите ще накажат партиите, които мамят и си играят с доверието им”, убеден е още Четин Казак.

От своя страна председателят на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че не се лишава никой от правото да гласува. „Ще се гласува в дипломатическите и представителства и консулства. Въвеждаме практика, за която вие европейските либерали, непрекъснато приканвате. Така е и в Германия. Евтиният партиен интерес тук не върви”, заяви още Каракачанов, визирайки ДПС.