Въпросът вече е не дали трябва, а кога ще бъде готова Националната програма за развитие на България до 2030 година. По този въпрос вече не може да има никакъв дебат. Това заяви държавният глава в централата на ООН в Ню Йорк, след като взе участие в Тематичния дебат на високо равнище по постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие.

От глобалната трибуна българският президент отправи призив страните членки на ООН да приспособят националните си стратегии за развитие с новите ангажименти от Дневния ред за устойчиво развитие от септември 2015 г., който включва 17 цели и 169 конкретни подцели, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Всяка една от тези цели е стратегически важна и за България, и за света. Успехът обаче е възможен тогава, когато имаш план и си постоянен в усилията си и постигаш резултати. Няма по-важна цел от премахването на бедността, от равните права, справедливата държава, устойчивата икономика, природосъобразния начин на действие. 17-те цели за устойчиво развитие са стратегически важни за България и трябва да бъдат интегрирани в Националната програма за развитие до 2030 година, заедно с инструментите за тяхното постигане“, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

На 22 април на церемония в Организацията на обединените нации държавният глава ще положи подписа си за Република България под Споразумението от Париж за климатичните промени. „След повече от 20 години на тежки преговори и неуспехи, ще бъде подписано историческо споразумение с ясен ангажимент до 2100 година както от страна на най-богатите, така и от най-бедните“, посочи президентът Плевнелиев.

Държавният глава призова българското Народно събрание да бъде сред първите в света, които да ратифицират Споразумението от Париж за изменението на климата, след като бъде подписано. „По този начин ще дадем силен знак, че България е готова не само с политическа декларация, но е готова и да действа. Този акт ще отекне много силно на световната сцена“, коментира президентът часове преди да вземе участие в официалната церемония за подписване на Споразумението от Париж.