Скандалите в здравеопазването тепърва ще се разрастват заради разбойниците в системата, смята бившият здравен министър доктор Таня Андреева. Пред Би Ти Ви тя изрази надежда арестите във фонда за лечение на деца да не са само показна акция, а първа стъпка за разплитане на проблемите.

Андреева посочи, че по време на своя мандат е отстранила арестувания вчера директор Павел Александров, защото е констатирала нередности. Той е бил върнат на поста от следващия министърМирослав Ненков.

"Там трябва да работят хора, които се интересуват от децата, а не от това в коя болница да изпратят пациентите, каква апаратура да се използва и т.н.", каза бившият министър. "Изборът по света е много голям".

Днес се очаква специализираната прокуратура да реши кои от осемте арестувани да останат с мярка "задържане" за 72 часа. След акцията на ГДБОП вчера здравният министър Петър Москов освободи Александров от поста му и назначи на негово място проф. Владимир Пилософ, който каза, че ще свика заседание на обществения съвет в петък.

Според Таня Андреева участниците в този съвет носят вина за случващото се - "те успяваха да махнат всеки председател на фонда". По думите й, когато бил разработен нов правилник за работа на обществения съвет, гарантиращ прозрачност при разпределянето на парите, последвала истерична реакция. "Много е удобно да се работи на тъмно", отбеляза тя.

Фондът няма да заработи правилно, "докато не се отстранят хората, които работят с користни цели, а не мислят за хората", убедена е Андреева.

"Работата на фонда е проблемна от 10 години, структурата не работи добре с този обществен съвет и трябва да настъпи коренна промяна", каза още Андреева. По нейно време ималосигнали за посредници, които работят за директора на фонда в турски болници, които посрещали пациентите и това се заплащало допълнително.