Колумнистът на британския вестник „Спектейтър“ Дъглас Мъри обяви конкурс срещу турския президент Реджеп Ердоган. Главното изискване към стиховете: колкото повече нецензурни думи толкова по-добре.

Публицистът обясни защо е стигнало до това предложение – така той иска да изрази протестта си срещу ограничаването на свободата на словото, но не само в Турция, а вече и в Европа. Той смята, че в момента това става в Германия на канцлера Ангела Меркел. В тази връзка журналистът припомня историята с комедийното шоу по една немска телевизия, в което младият немски комик Ян Бьомерман прочете иронични стихотворения за Ердоган, който поискал да се цензурира сатирата в Германия. Самият Бьомерман беше принуден да излезе в отпуска, наложи се също полицията да поеме охраната му.

Британският журналист се възмущава, че Ангела Меркел на практика застана на страната на Ердоган и одобри предявяване на обвинение срещу Бьомерман. Това показва, че Германия се превръща в държава, която не се различава много ог ердогановската сатрапщина. Законите на Ердоган вече действат в Европа“, гневи се публицистът на „Спектейтър“.

“Аз съм свободен британец и ние не живеем при такива закони. През почивните аз само писах груба сатира срещу Ердоган. Сега аз каня всички читатели да се присъединят към мен в конкурс за гротескови миниатюри срещу Ердоган. Приемат се и заявки не само в стихотворна форма, а също в ямбове, дори и гомерски стихове - примерно, големи стихотворения за малкия Ердоган. Спонсори за конкурса не намерих. Затова награда няма да има – освен явно нашата свобода. Искам да подчертая: целта на конкурса е да се говори колкото се може по-оскърбително за Ердоган“, пише накрая Дъглас Мъри.

Победителят на конкурса ще бъде обявен на 23 юни.