Да се забрани носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето на публични места, предлагат депутатите от Патриотичния фронт, които внесоха специален законопроект в деловодството на парламента.
Промените предвиждат забраната да важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации. Ограниченията не се отнасят за домовете и за официалните места за молитва на съответното вероизповедание.
Забраната няма да важи, ако облеклото се налага по здравословни причини или професионална необходимост, или ако е с временен характер, в рамките на спортни, културни и други подобни прояви. 
Според предлаганите промени носенето на бурка на публично място ще се наказва с глоба от 200 лева, а при повторно нарушение - до 1500 лева.

„По Конституция България е светска държава, а у нас подобни облекла, носени в монархиите в Персийския залив, в Близкия Изток или в Пакистан, не са били характерни в страната ни”, посочи съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Според него нормално е да се реагира своевременно на фона на нарастването на радикалния екстремизъм в Европа.
Сред предлаганите промени е и наказания за тези, които склоняват хората да прикриват лицата си - от 3 г. затвор и глоба от 5 хил. лв. Ако склоненият е малолетно или непълнолетно лице, предвиденото наказание е затвор до 5 години и 10 хил. лева глоба.