Миналата година бе годината на стратегиите, а тази е годината на действията в съдебната реформа.

С тези думи правосъдният министър Екатерина Захариева се обърна днес към своя гост Кристиан Ланге, парламентарен секретар на германското федерално министерство на правосъдието и защитата на потребителите и депутат в Бундестага от фракцията на социалдемократите.

Ланге е на посещение в България като ръководител на германската делегация за международната конференция на министрите на правосъдието на Съвета на Европа, която ще се проведе в четвъртък и в петък в София. Домакин и съорганизатор е българското Министерство на правосъдието.

Захариева приветства усилията на Съвета на Европа, които доведоха до консенсус за приемането на План за действие за укрепване на независимостта и безпристрастността на съдебната власт, който ще бъде разгледан на конференция утре.

„За първи път съм в София. Много съм впечатлен, че името на вашето министерство е изписано и на немски език на официалния ви вход и си направих снимка. Бих желал да чуя от първо лице какво се случва със съдебната реформа“, обърна се Кристиян Ланге към министър Захариева. Тя го запозна с промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт, както и със структурата и работата на Висшия съдебен съвет, като отчете, че вижда позитивно развитие в работата на Съвета – гласуването е вече само явно, заседанията се излъчват в интернет, а членовете на ВСС се разделиха без проблеми на две колегии. „Сега е важно кой ще влезе в новия състав на съвета, затова заложихме директен избор от страната на прокурорите и магистратите“, изтъкна Захариева.

Германският гост обясни, че борбата с корупцията е важна дори в неговата страна, където е бил приет специален закон за пресичането на тези практики по високите етажи на властта, а сега е подготвен и законопроект за борба с корупцията в здравеопазването.