Черните дупки не са толкова черни, както ги описват, те имат изход. Възможно е да бъдат портал към друга Вселена.

Това бе основната точка на лекцията в университета Харвард на легендарния физик Стивън Хокинг, който е на посещение в Англия, за да постави началото на изследователски център за черни дупки.

По време на лекцията Хокинг говори пред над 1000 души. Той е директор на изследванията в Центъра за теоретична космология към университета в Кеймбридж в Англия, а през последните няколко години разкри своите теории за "загубената" информация, която бива засмукана в черни дупки, пише "Boston Globe".

Хокинг предполага, че тази информация може да се съхранява в алтернативни вселени и може и да не е загубена завинаги, както традиционно се смята.

"Черните дупки не са "вечен затвор", както преди си мислехме", каза той.

"Материята може да излезе от черна дупка от другата й страна, където може би се крие друга вселена", допълни още Хокинг.

"Затова, ако попаднете в черна дупка, не се предавайте! Все пак има изход!", пошегува се физикът.

По думите му черните дупки са по-странни от всичко измислено от научната фантастика, но те безспорно са научен факт. Той допълни, че е възможно черна дупка да бъде по-голяма от разстоянието между Слънцето и Юпитер или пък доста малка, с размер на планина например.

Стивън Хокинг коментира, че черните дупки са твърдите дискове на Вселената. Те са в състояние да съхранят толкова много информация и именно заради това са толкова трудни за разгадаване.