Дмитрий Песков - говорителят на руския президент Владимир Путин, е получил четири пъти повече приходи миналата година в сравнение с началника си. Това става ясно от декларациите, публикувани от Кремъл. 

Песков посочи, че несъответствието се дължало на това, че е получил наследство след смъртта на баща си. Говорителят е декларирал приход в размер на 37,6 милиона рубли през 2015 г. През 2014 г. приходите му са били 9,2 милиона рубли.

Пред журналисти Песков заявил, че парите са от „заплати и за съжаление от наследство, което получих когато баща ми почина”.

Освен парите, той притежава три апартамента и „Тойота Ленд Круизър”, се посочва в декларацията му. Путин от своя страна е декларирал, че е собственил на три автомобила руско производство, ремарке, парцел земя и малък апартамент, съобщи „Гардиън”.

Критици смятат, че декларациите за приходите, които са задължителни за високопоставени служители, са безсмислени, тъй като има различни начини да се избегнат.

Документите от "Панамагейт", публикувани в „Гардиън”, разкриха, че Сергей Ролдугин, виолончелист и стар приятел на Путин, е свързан с редица офшорни компании с парични потоци до 2 милиарда долара. Изглежда и други приятели на руския президент от 1970 и 1980 г. са сранали милиардери.

Руският президент каза, че разкритията на "Панамагейт" са истина, но той нямал нищо общо с тях. Той твърди, че Ролдугин е похарчил всички пари от сметките за редки музикални инструменти.

Песков, който отхвърли всички обвинения от "Панамагейт" като ги нарече „Путинофобия”, също е замесено в изтеклите документи чрез съпругата му Татяна Навка, която е бивш олимпийски състезател по кънки на лед.

Песков твърди, че жена му „не притежава и никога не е имала каквато и да е офшорна компания”, въпреки разкритията от "Панамагейт", които сочат точно обратното.

Поведението на говорителя вече предизвика доста спорове, след като бе забелязан да носи часовник на стойност стотици хиляди лири. Песков каза, че часовникът е подарък от Навка, която обяви приходи от 89 милиона рубли за миналата година.

Всички високопоставени лица и техните съпрузи са длъжни да подадат декларации за приходите си, но разследванията на руски антикорупционни активисти са разкрили резиденции и чуждестранни имоти, които принадлежат на редица високопоставени служители. Предполага се, че много от тях използват офшорни компании или далечни роднини, за да скрият истинските си активи.