Напрежението около подписването на новия договор за Спортната зала продължава. Вчера съветниците в бюджетната комисия вече държаха в ръцете си варианта на частния партньор. Това, което ги смущава, е, че „Приста ойл холдинг“ иска да прехвърли ангажимента по плащане на неустойки, ако залата не бъде завършена, на „Проект Русе“ - дружеството, което частните инвеститори и Общината учредиха съвместно преди години, за да управлява проекта.
Практически братя Бобокови настоявали контрактът да бъде подписан с „Проект Русе“. А на опасенията, че при рокадата Общината може да пие студена вода, от „Приста ойл“ отговаряли, че ще учредят корпоративна гаранция от 20 млн. евро на името на смесеното дружество.
Сега всичко е в ръцете на юристите и на Министерството на финансите. Първият вариант на договора, предложен от Общината, който всъщност преповтаря клаузите в стария и който изчете още през юни тази година, вече е одобрен от министър Симеон Дянков. Сега вариантът на братя Бобокови също е изпратен във ведомството за съгласуване, обясни пред бюджетната комисия кметът Пламен Стоилов. Мнението на МФ трябва да е ясно до сесията, която е на 15 ноември.
Според общинския съветник Александър Неделчев, който преди години в качеството си на зам.-кмет участва в преговорите с „Приста ойл“, до момента Общината вече е направила достатъчно отстъпки, като се е съгласила да купи подземните гаражи и то недовършени.
Кметът Стоилов също смята, че ситуацията трябва много предпазливо да бъде преценена, защото става дума за общинския интерес. Ако не стигнем до споразумение, ще бъда принуден да заведа дело за неустойките, но тогава Русе ще остане без зала, а една русенска фирма  ще получи тежък удар, коментира градоначалникът. /Впрочем „Приста ойл“ е дружество, регистрирано в София, където плаща и всички данъци - б.р./ Стоилов увери съветниците, че всичко, което сега се прави от Общината и държавата, е с цел спортният обект да бъде завършен. Стоилов увери съветниците, че се надява подготвената сделка да се реализира и да не се стигне до най-лошия сценарий - банката да сложи ръка върху целия строеж, който, както вече съобщихме, е ипотекиран заедно с отстъпеното право на строеж на Общината. Впрочем покупката на подземните гаражи е начин, ако се стигне до нещо подобно, те да бъдат спасени, заяви още кметът Стоилов.
Най-късно до 15 ноември трябва да стане ясно ще има ли сделка и нов договор, или не. Ако нещата се развият положително, на следващия ден „Проект Русе“ ще има Общо събрание, на което ще се гласуват окончателните решения.