Кзавие Фожрас, управител на Тотал Е&П България, с удоволствие представи сондажния кораб Noble Globetrotter II (GT II) на официална церемония. В събитието взеха участие министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Началото на сондажните дейности за проучване за нефт и газ бе приветствано от Н.П. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, Н.П. Роланд Хаузер, посланик на Австрия в България, както и от г-жа Мария Перез Моро – икономически и търговски съветник в посолството на Испания в България. Присъстваха и областните управители и кметовете на Бургас и Варна, заедно с представители на други български институции.

Сондажният кораб GT II пристигна в българската акватория на Черно море от Западна Африка според предвидения график. Г-н Фожрас обяви, че GT II скоро ще отплава за сондажа „Полшков-1”, за да извърши първото дълбоководно проучване в български води. Той също така отбеляза, че присъствието на кораба в Бургас, където текат последните подготвителни дейности, е изключително важен момент от реализирането на проучвателната програма за сондиране в Блок 1-21 „Хан Аспарух“. Сондажът ще даде допълнителна информация, която ще помогне за калибрирането на моделите на геолозите и ще потвърди данните за наличието на въглеводороди в Блока, получени при сеизмичните проучвания в началото 2014 г., и тяхната интерпретация.

Тотал обръща изключително голямо внимание на здравето, безопасността и околната среда и използва технологии от последно поколение в своите дейности. Компанията прилага световно признатия си опит в дълбоководните технологии, управлението на проекти и разработването на залежи и работи в близко сътрудничество с отговорните български институции.

Тотал Е&П България и неговите партньори ОМВ Офшор България и Репсол България остават ангажирани към своя стремеж да продължат да работят по най-професионалния и ефективен начин по този важен за страната ни проект.

За Тотал Е&П България

Тотал Е&П България Б.В. е дъщерно дружество на базираната в Париж глобална енергийна група Total S.A. Подразделението „Проучване и добив“ на Тотал отговаря за дейностите по проучване, разработване и добив на нефт и природен газ в повече от 50 страни по света. Тотал, заедно с партньорите си Репсол и ОМВ, започна проекта „Хан Аспарух“ през юли 2012 г. Блок „Хан Аспарух“ е с площ от 14 220 кв. км. По договора с българското правителство се предвиждат двa проучвателни сондажa. Тотал Е&П България Б.В. е оператор на проекта в блока от април 2014 г.

Наред с проучвателните дейности в България, Тотал работи активно и в доставките и продажбата на масла чрез дъщерното си дружество Тотал България ЕООД.

За Noble Globetrotter II

Noble Globetrotter II е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране. Корабът разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременното провеждане на няколко операции. GT II поддържа съвременни сондажни технологии и е показал отлично ниво на безопасност при работа. GT II е оперирал в Черно море и преди – през 2015 г.