Министърът на транспорта Ивайло Московски се обяви за затваряне на сайтовете за споделено пътуване, съобщи сайтът btvnews.com. Това стана на продължила два часа днес среща с представители на Националното сдружение на автобусните превозвачи. На нея са обсъдени мерките, които имат за цел да противодействат на сивия сектор и нерегламентирания превоз на пътници.

Според председателя на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България Галя Топалова, цитирана от агенция "Фокус", става дума за микроавтобуси, които предлагат превоз през такива сайтове. Тя изрази съмнения как ще стане контролът, като допълни, че единственият вариант е проверките да се извършват от КАТ и МВР. Топалова посочи, че между 3000 и 5000 души извършват подобни услуги, като голяма част от тях не плащат данъци.

В момента групи в социалните мрежи и сайтове предлагат споделен транспорт по определени направления, като цената е доста по-ниска от тази на автобусите, но обикновено превозът е с леки автомобили. Пътуващите от София до Бургас например плащат по 20 лева, докато масовата цена при рейсовете е около 30 лева, като се пътува поне два часа повече.

Московски и превозвачите се споразумяха по три основни теми, но въпреки това няма яснота дали насроченият за 26 април протест в София ще бъде отменен. Консултациите по мерките ще продължат с министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова, финансите Владислав Горанов и на социалната политика Ивайло Калфин.

Участниците в разговорите са се разбрали да бъде направен преглед на националната транспортна схема и да бъдат коригирани дестинации, спирки, както и места за качване в автобусите, така че да бъдат доволни превозвачите и пътниците. Документът ще се разработи на базата на математически модел от БАН. Според Ивайло Московски проблемът в момента идва заради областните и общинските схеми, които не се съобразяват с националната транспортна схема и това води до конфликти.

Превозвачите и Московски са се разбрали още да се направи нова категоризация на автогарите. Тя трябва да стане до месец, като са дадени и два месеца за изработване на ценообразуването.

Готвят се и законодателни и нормативни промени, които да помогнат за транспорта на общинско ниво. Във връзка с това Московски заяви, че ще бъде наложен мораториум върху форсмажорните обстоятелства, при които общините сключват договори с превозвачи, за да не се заобикаля Законът за обществените поръчки.

До момента няма споразумение по искането на превозвачите тол таксите да бъдат въведени само за товарните автомобили, като автобусите продължат да плащат винетки, както сега.