Армията, гранична полиция и МВР всеки ден задържат по 50-60 души. Или ги връщат, или ги вкарват в бежанските центрове. Това заяви пред bTV министър-председателят Бойко Борисов във връзка с гражданските арести и доброволните отряди, които действат по границата на България."Дори някъде да проникнат бежанци, след това ние ги задържаме във вътрешността на страната. ДАНС непрекъснато прави операции с МВР и всеки ден хваща нелегални мигранти. Армията и полицията полагат неимоверни усилия. Нямаме нужда от такива отряди, имаме нужда от техните сигнали", добави той.

"Когато се взе решение България да бъде заобиколена с "Южен поток", тогава започнаха тежките проблеми в Македония. Сега, когато Македония, подкрепена много от Полша Унгария, Чехия и Словакия, затвориха балканския път, изведнъж пак започна дестабилизация в тяхната страна", уточни Бойко Борисов.

Министър-председателят говори и по темата за енергетиката. "Знам как паднахме предишния път. Най-важният проблем с най-многото пари е в енергетиката. Години наред в България не е позволявано да се търсят находища на газ. Утре идва корабът, който ще започне да дупчи в блок "Хан Аспарух" в Черно море", добави той.

Премиерът коментира и темата за свалените карикатури на Чавдар Николов "Прочетох някъде, че Чавдар Николов има нов договор и взима 4500 лева. Какво да говорим повече за него? Той взима повече от премиер. Това означава, че съм му докарал по-голяма заплата. Може сега да започне да ме рисува и с коса", сподели премиерът.

"Аз нямам никакъв комплекс, абсолютно никакъв", поясни Борисов.

"Говорих с Лютви Местан, той ми каза, че не се е крил в турското посолство. Охраната му не е била свален", заяви Борисов на въпрос за създаването на партия ДОСТ. "Не е никаква драма това, че да обръщаме такова внимание", каза още министър-председателят.

На 37-та минута от интервюто Борисов се прекръсти, след като заговори за метрото в София.

"Ще дадем пари за децата с увреждания. Решихме това в средата на годината, защото и на мен ми се разплака сърцето, когато гледах майките с количките", поясни министър-председателят и добави: "Няма опасност от дългова спирала, защото нашият външен дълг е много нисък."

На въпрос, че бившият финансов министър е писал оценка "Добър 4" на работата на премиера, той отговори: "Несериозно е Дянков на мен да ми пише оценка. С цялото ми уважение, ама не е сериозно това."

"Аз вярвам на министрите си. Действително оценката ми е около 4,50 на това правителство, но мисля, че сега набират скорост и ще се случат добри неща", допълни Бойко Борисов.

Премиерът коментира и реформата в МВР. "Всеки от хората в ГЕРБ има своята тежест. Цветанов е един мотор на ГЕРБ, който се справя прекрасно. Аз съм му казал, че в един футболен отбор всеки играч има своята роля. Всеки има пост, на който аз съм го сложил. Той има отговорност за партията и партийната група. Всеки ден този човек работи като куче от сутрин до вечер", обяви премиерът.

"Говорих с Румяна Бъчварова и има две неща, които ще се променят в Закона за МВР. Аз много я обичам, тя добро попълнение. Аз заставам зад нещата, които тя предлага", каза още  Борисов.

Премиерът говори и по темата за предстоящите президентски избори. "Искам Плевнелиев да си изкара мандата в конфорт и спокойствие. Затова и казах, че ще обявим нашата президентска двойка през юли. Очаквам в зависимост от решенията, които ще вземем като партия, той да остане и много близък до нас.

Днес питах Томислав Дончев, че ако той е потенциален кандидат-президент, ние един месец ще се блъскаме за него и накрая той спечели, каква реч ще каже. Той се пошегува, че щял да се разграничи от мен и партията. Шегувахме се. Но за финал да кажа, че ГЕРБ ще има президентска двойка. Ще я обявим юни или юли", заключи Бойко Борисов.