Разпад очаква Украйна до края на 2016 г. Това заяви депутатът от Върховната рада и бивш лидер на националистическото движение „Десен сектор” Дмитрий Ярош, съобщава „Утро.ру”.„В момента става дума за спасяване на държавата. Имам възможност да проследявам анализите, които идват от Службата за сигурност на Украйна и Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Има много песимистичен сценарий, който дава срок за цялостта ни до края на годината. След това можем да се сдобием с няколко квазидържави на територията на Украйна”, допуска той.

Според него целите на Майдана тъй и не са били постигнати, корупцията не е била преодоляна, а населението за две години е обедняло да катастрофални мащаби.

„В регионите хората вече искат да вият. Надеждите ми, че вече нещо може да се промени по конституционен път са все по-малки”, отбелязва Ярош.

На 10 март депутатът от Върховната рада обеща да създаде и да изпрати в Русия диверсантски групи. Той се канеше да създаде украинска доброволческа армия, която да се състои от ветерани от т.н. антитерористична операция в Донбас.

„Таказа организация задължително трябва да бъде създадена. Ако разчитаме само на международните сили, няма да накажем престъпниците, които проляха кръвта, която се лее и сега”, заяви Ярош.

В края на декември Ярош обяви, че създава ново движение в Украйна. То нямало да бъде чак толкова радикално, обществено-политическо и насочено срещу „нецелесъобразните кървави бунтове”.

Месец преди това той съобщи, че се отказва от правомощията на лидер на „Десен сектор”, което оглавяваше от март 2014 г. През 90-те години на миналия век Ярош е бил един от лидерите на националистическата организация „Тризуб” и е ръководил регионалните й поделения.