Първата дама на българската естрада Лили Иванова ще организира пищно тържество на 24 април по случай 77-ия си рожден ден. Времето минава, а около всеки такъв празник на примата отново и отново се повдигат нестихващите съмнения за действителната й възраст, съобщава HotArena, позовавайки се на столичен вестник.Точно пет са най-големите конспирации, създали се около енигматичната дата, на която идва на бял свят легендарната изпълнителка. Според най-фрапантната теория примата трябва да стане на 82 г. след броени дни.

Официалната рождена дата на Лили Иванова е 24 април 1939 г. Най-категоричната версия за смяната на паспортните данни на естрадната прима е поддържана не от кой да е, а от нейния трети съпруг Янчо Таков.

„През 1973 г. Лили трябваше да замине за прочутия фестивал във Виня дел Мар в Чили. Според изискванията на организаторите имаше възрастово ограничение, което забраняваше на изпълнители над 31 години да участват. Лили беше на 34 тогава. Затова нашите служби се погрижиха да поправят нейното ЕГН и я подмладиха с 4 години", разказва Таков. 

От думите му става ясно, че през април Иванова трябва да стане на 81 години. 

Друга версия разпространява жена от Каспичан, която е била състудентка на примата в Института за медицински сестри във Варна. Според нея на 24 април Лили ще отбележи 79-и рожден ден. Евентуалната връстница била съпруга на много влиятелно партийно величие по онова време, а Лили най-обикновена студентка. Нейната версия бива потвърдена и от настоящия враг на естрадната легенда, но и създател на най-големите й хитове Митко Щерев.

На друго мнение е свещеник от Русенската епархия, към която спада родният град на звездата. Духовникът е дълбоко уверен, че тя е родена през април 1936 г. 

„Този месец трябва да чества юбилей - 80 години. Така я знаем с колегите ми. Не мога да покажа кръщелното й свидетелство, защото преди години патриарх Неофит издаде заповед цялата документация да се съхранява в митрополията, а не в църквите на епархията. Според мен Лили изобщо няма от какво да се срамува, а напротив. Трябва да е благодарна, че Бог е бил толкова щедър към нея. Дал й е не само безсмъртен талант, но и дълголетие", смята свещеникът.

На страниците от официалната биография на певицата „Нашата Лили" на Марин Бончев и покойната журналистка Ивайла Вълкова обаче фигурира като коректна - 1938 г. Бончев обяснява как покрай договори и хонорари за своя труд е виждал паспорта на певицата и там е била записана точно тази година. Според тази теория през 2016-а Иванова ще отбележи 78 години.

Най-невероятната версия за нейната възраст пък е на латино изпълнителката Снежана Кратовска. Тя твърдяла, че нейната колежка е родена през далечната 1934 г. и днес ще чукне 82 години. Тази теория дори се потвърждава от бившата шефка на бюро „Естрада" Лидия Станчева.

„Знам със сигурност, че е така, защото аз първа подадох ръка на Лили и дадох старт на кариерата й. По-късно със съпруга ми пък кумувахме на нейната сватба с Иван Пенев. Как може да се скрие такова нещо при подобни обстоятелства? Невъзможно е!", обяснявала пред приятелка Станчева.