Земетресението, усетено в района на Нова Загора тази сутрин, е с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер. Усетено е в цялата област, хората са излезли по улиците.

"Като гръм се усети, силен трясък. Общината е бетонна, всичко кънтеше. Ние бяхме в сградата на общината, евакуирах общината и съседните сгради", каза кметът на Нова Загора Николай Грозев.

Според информацията от БАН, с която градоначалникът на Нова Загора разполага, е за два труса, вертикални. Единият с епицентър северно от Нова Загора в района на Кортен, другият – на юг към село Пъдарево.

Грозев вече е разговарял с кметовете на съседните села, които са се оплакали. По думите му, всичко е нормално. "Поддържа се координация с полицията и пожарната. В училищата е преустановен учебния процес. Сред населението няма паника", каза още Николай Грозев. Ще изчакаме още малко, за да няма вторични трусове, важно е хората да са спокойни и да няма разрушения, допълни кметът.

Жители от района на Нова Загора казаха, че се е усетило ужасно, като пропадане. В Сливен коментират, че се е усетило силно за няколко секунди. В Стара Загора, на 37 км западно от епицентъра, жителите са го усетило доста силно и вертикално като подскачане.

По данни на Европейския сеизмологичен център земетресението е усетено в 9.46 часа. Епицентърът е на 7 км югоизточно от Нова Загора, на 32 км югозападно от Сливен. Огнището е на 2 км дълбочина.

По данни на Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд 4 по Рихтер и епицентър североизточно от Нова Загора, близо до село Ценино, с дълбочина 10 км. Няма данни за пострадали и материали щети.