През миналата година Apple се е сдобила с почти един тон злато. Това се е случило в рамките на програмата за утилизация, в рамките на която се преработват всички компоненти на старите смартфони. 

Вицепрезидентът на Apple по околната среда Лиза Джексън съобщи, че корпорацията разглобява смартфоните "до последното винтче" и не оставя нито един компонент, който би могъл да замърси околната среда.

Така през 2015 г.  при утилизацията на стари iPhone, iPad и Mac, корпорацията е извлякла 997,7 кг злато. При цена $1229,8 за тройунция, корпорацията си е възвърнала почти $40 милиона, пише Kaldata.com. 

Apple използва средно по 30 милиграма злато в своите смартфони, което се поставя в печатните платки и в други компоненти. Златните iPhone съдържат над 50 грама 18-каратово злато. При утилизацията, към края на миналата година са получени около 27 669 134 килограма стомана, стъкло. алуминий и други материали.
С цел по-бърза и по-ефективна утилизация неотдавна Apple представи робота Liam, който разглобява всеки iPhone и разпределя всички детайли за повторно използване. Той самостоятелно сортира всичко по предварително зададен алгоритъм - дисплей, корпус, камери, стъкло, винтчета - всичко се разпределя и отива в склада. Цялостното разглобяване става за 11 секунди - нещо, което не може да бъде постигнато от никой човек. За една година Liam може да разглоби 1,2 милиона смартфона,