Данъчни инспектори пазаруват през интернет, за да стигнат до онлайн търговци, които крият обороти, съобщиха от Националната агенция за приходите.Така чрез т.нар. контролни покупки от таен клиент данъчните най-бързо установявали кой е изпращач на стоката.

Вече били набелязали 4-ма основни играчи на пазара, които ще бъдат проверени, съобщи “24 часа”. Ако се установят разлики в счетоводните документи и данните от декларациите им в НАП, те щели да бъдат и ревизирани.

От всички куриерски фирми, които доставят пратки, поръчани онлайн, данъчните вече са изискали пълната информация за всяка доставена от тях пратка от идентифицираните търговци за последните 5 години.

Голям проблем при проследяването имало при продавачи, които използвали социалните мрежи. Най-често там се обявявали само мобилен телефон и имейл, без да е ясно чии са те и кой точно извършва търговската дейност. На инспекторите се налагало да искат информация дори от доставчици на мобилни услуги и интернет, за да стигнат до свързания с електронен адрес или телефон търговец.

Приключили от миналата година ревизии са установили данъчни задължения за 2,8 млн. лв. При тях станало ясно, че повечето търговци изобщо не осчетоводяват стоките, които продават. Рекорд поставил онлайн търговец, който получил акт за 70 000 лв., след като било установено, че той е укрил оборот за около 350 000 лв.