13-годишната Александра Сивриева от Провадия е била убита още при изчезването й. Според съдебните медици смъртта й е настъпила в период, който съвпада с времето на изчезването на жертвата - 22 март. Това обяви окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Като вероятен извършител на престъплението е задържан 19-годишен младеж, на който вече е повдигнато обвинение за грабеж, придружен с убийство. Той и жертвата са се познавали, разкри още прокурор Чавдаров. Той отказа да уточни откъде е задържаният и как са се запознали с жертвата.

Има доказателства, че убийството е било извършено в бившия ловен дом в Провадия, където бе открито тялото на Александра. Предварителните резултати от аутопсията показват, че момичето е починало след задушаване. Разследва се и вероятността момичето да е било изнасилено или с нея да е било извършено блудство.

Обект на грабежа са били златни накити, притежавани от Александра. Някои от тях все още се издирват.

В издирването на Александра са съдействали разследващи от съседни на Варна области - Добрич, Шумен и Бургас, отбеляза шефът на варненската дирекция на полицията старши комисар Даниел Пашов. Той разкри, че в тези 22 дни полицията не е проверявала ловния дом, въпреки че основните подозрения на роднините на момичето са били свързани с необитаемата сграда.

„Имахме категорични данни от разпит на свидетел, че тя се е качила в автомобил. Роднините казват, че основните им подозрения са за ловния дом. Когато вече я намерихме, благодарение на проведените оперативно-издирвателни мероприятия, всички данни в хода на издирването сочеха, че момичето се качило в сив автомобил, така че в тази посока проведохме разследването", обясни старши комисар Пашов.

Няма данни задържаният 19-годишен с инициали К. Д. Т. да е криминално проявен. За престъпленията, в които е обвинен, законът предвижда затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Задържаният е в ареста за 72 часа с прокурорска заповед. Вероятно утре окръжното обвиенение ще поиска постоянното му задържане.

Първоначално по подозрение за съпричастност към престъплението са били задържани трима. Активните процесуално-следствени действия продължават и в момента, за установяване на съпричастността на други лица към отделни моменти на тежкото престъпление. Назначени са множество съдебни експертизи, имащи отношение към доказване на престъплението, като все още резултатите се очакват.