Няма никакви закъснели мерки /на МВР по опазване на границата - бел.а./ – има една много добра организация в рамките на нашите възможности. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на въпрос малко преди да влезе на заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, на което в момента депутатите я изслушват по темата за изнесени факти за корупционни практики, свързани с бежанския поток и резултатите от извършената проверка.

На въпроса ще поеме ли отговорността, че заради закъснелите мерки по охрана на границата от МВР, фактически съдействахте за организирането на доброволческите отряди, Бъчварова отговори: „Отчитайки повишаването на риска сме предложили законодателна промяна с възможност на армията да се включи - това, всъщност, го разработихме още миналото лято като възможност и имаме готовност да го приведем в действие”.

„Проблемът е в това, че ние в момента имаме между 36-40% намаление на миграционната криза, а всеки ден на армията и на Гранична полиция с подсилени сили и средства, струват много пари. Затова преценяваме внимателно кога да започне”, каза тя. „Мерките не са спирали, те дават резултат и това го виждат всички хора и извън България. И го признават. Това, което се случва е опит на определени групи да се включат в този процес, не коментирам - добронамерено или недобронамерено, това ще се изясни, което ние искаме да предотвратим , защото имаме такава възможност”, заключи Бъчварова.

За инструкциите й до кметствата за извършените напоследък граждански арести министър Бъчварова заяви: „Те ще бъдат качени на сайта на Гранична полиция, ще ги разясним, те не са нищо особено и сложно - просто къде и как да се подава информацията и как тя да бъде съществена, така че да можем по-бързо да стигнем до съответната група”.